3. ENIHEI Konference

Technická univerzita, Gabrovo, Bulharsko

5. – 6.10.2023

Uskupení ENIHEI (European Network of Innovative Higher Education Institutions) sestává z 38 univerzit napříč evropskou unií. Bylo založeno v minulém roce na žádost tehdejší evropské komisařky Mariy Gabriel, která požádala o existenci poradního orgánu pro oblast inovací ve vysokém školství. První setkání členů skupiny ENIHEI se uskutečnilo v září 2022 ve Španělské Salamance.

Za Českou republiku je zde jediný zástupce, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Zástupcem pro letošní setkání byla určena Kancelář transferu technologií JU.

Hlavním předmětem setkání a jednání bylo nastavení strategie komunikace a další směřování pracovních skupin, které jsou v ENIHEI zřízeny. V rámci tohoto setkání byly představeny tři pracovní skupiny:

-          Podpora žen ve vedoucích pozicích v „deeptech“

-          Učitelé jako nositelé inovací

-          Living labs

Dále bylo představeno nové logo ENIHEI, které vytvořil vybraný tým spolu s grafickým návrhem nejčastěji používaných materiálů jako jsou hlavičkové papíry, ppt. prezentace, roll-upy apod.

Diskuze nad nadnesenými tématy byla velmi plodná a aktivní. Nejvíce se diskutovalo o představení ENIHEI nové komisařce, pod kterou uskupení spadá. Protože byla jmenována v září letošního roku, a ještě nebyla příležitost s ní komunikovat. Rektor univerzity v Salamance byl pověřen tímto úkolem. Pro tuto příležitost bude sepsán dopis s popisy hlavních aktivit.

Na úplný závěr setkání byla naplánována exkurze v Technologické parku TU Gabrovo. Jedná se o novou budovu, která sestává z laboratoří vybavených nejnovějšími přístroji pro celou řadu oborů, zejména pro strojírenství, optiku a energetiku.

Příští setkání je naplánováno na 14. 12.2023. Universita Aveiro, Portugalsko.

Z pozice zástupce KTT byla témata diskuzí velmi zajímavá a tematicky přesná. Získali jsme pohled na tvorbu rozhodnutí, která mohou ovlivnit další podporu existence center transferu technologií napříč EU. Dáni tím, že bylo takováto skupina založena je zde silná podpora inovací a podnikavosti nejen vědeckých pracovníků univerzit, ale také studentů. Důraz je kladen na znalost průmyslově právní ochrany, na podporu výuky podnikání a v neposlední řadě na podporu vědeckých pracovníků, aby inovace nezůstávali skryté a šli s nimi do aplikační sféry. Z výčtu je patrné, že se z velké většiny jedná o rozsah činností center transferu technologií.

 

 DSC 0181 mensi DSC 0064 mensi IMG 20231006 153205 mensi