Nové delikatesy ze sladkovodních ryb na Jihočeské univerzitě

Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity se mimo jiné specializuje na výrobu potravin ze sladkovodních ryb, a to zejména z rybích druhů chovaných v jihočeských rybnících nebo vhodných pro chov v sádkách v ČR. V nabídce má již řadu produktů jako jsou např. polévky a studené saláty.

Novinkou v sortimentu jsou trvanlivé výrobky z čisté svaloviny těchto ryb: kapra, pstruha, tilápie, amura a tolstolobika. V nabídce je šest různých druhů, které jsou zakonzervované ve skle. Navíc jsou obohacené o příchuť, která byla pro daný druh vyhodnocena jako nejvhodnější. Jakou příchuť k danému rybímu druhu zvolit předcházela řada senzorických testování, aby nakonec byly zvoleny ty nejlepší kombinace.

Hlavní ověřovací proces ideálního postupu, tedy takového, aby čerstvá a uzená rybí svalovina vykazovala po termosterilizačním procesu požadované senzorické vlastnosti bylo předmětem projektu podpořeného z programu technologické agentury GAMA 2. Na tento dílčí projekt byl schválen Radou komercializace JU cca 1 mil Kč z projektu, který zajistila a administrovala Kancelář transferu technologií JU.

Proces výběru rybích druhů vhodných pro tento typ výroby byl vskutku komplexní. Na počátku bylo ve hře dvanáct rybích druhů, ze kterých nakonec vyšlo s očekávanými výsledky zmíněných pět. Stejně tak výběr příchutí byl rozsáhlý a zároveň zaměřen na vysokou kvalitu přidaného koření. Dbalo se na to, aby bylo jednodruhové, tedy čisté linie, nikoliv v příměsích.

Po zpracování prvních finálních výrobků byla zorganizována veřejná ochutnávková akce v rámci akce „Vodňanské rybářské dny“, ze které se pečlivě vedly záznamy a bylo provedeno statistické vyhodnocení. Stejně tak byla ochutnávka zajištěna na veletrzích a výstavách, kterých se pracovníci FROV JU účastnili, regionálně nejvýznamnější byla Země Živitelka, kde byly výrobky veřejností velmi kladně hodnoceny. Stejně tak ze strany zaměstnanců Technologické agentury, kde byla zajištěna ochutnávka v rámci vánoční akce (foto ze sídla TA ČR v Praze).

Konkrétně jsou aktuálně v nabídce fakulty tyto nové výrobky: Kapr s příchutí česneku, Tilápie s příchutí chilli, Amur s příchutí levandule, Pstruh na dva způsoby, a to s příchutí tymiánu a uzený a Tolstolobik uzený.

318160159 440207188323087 1505617644103607556 n 318636759 526061565909237 7955399635056872653 n

 

logo TACR zakl