Zahraniční twinning KTT JU roce 2019 - USA

V kontextu činností KTT je zahraniční twinning cesta za získáním zkušeností, rozšířením obzorů, výměnou zkušeností, sdílením dobré praxe a případné spolupráce na společných projektech na zahraničních uznávaných institucích zabývajícími se TT.

Jednou z těchto cest byla návštěva Arizonské univerzity ve Pheonixu, USA, v polovině září.

V období od 16. do 20. 09. 2019 navštívili technologičtí skauti FROV JU Václav Nebeský a ZF JU Tomáš Zoubek Arizona State University (dále jen ASU), respektive organizaci Skysong Innovations, která se zabývá technologickým transferem výsledků výzkumu. V současné době má ASU kolem 100 tis. studentů ve všech stupních studia. Počet zaměstnanců je uváděn 4400. Univerzita má také množství kvalitních výzkumníků. Zmínit lze např. 4 laureáty Nobelovy ceny nebo 6 vítězů Pulitzerovy ceny.

Samotný twinning probíhal na Skysong Innovations, jenž sídlí ve městě Scottsdale v menším kampusu. Důvodem zřízení této organizace byla nutnost lépe a více odborněji hospodařit s výsledky VaV vzniklého na ASU a zároveň vyčlenění IP mimo půdorys vlastní univerzity a tím dosažení lepšího zhodnocení výsledků na trhu.

Průvodcem se stal ředitel pro rozvoj podnikání a mezinárodní vztahy Carlos Encinas, Ph.D., M.B.A. Univerzita je v rámci komercionalizace na čelních místech v celých Spojených státech. Ve Skysong Innovations se po dobu existence této organizace podařilo zřídit více než 140 startupů, 1 100 licencí a 845 národních patentů. Investice, kterou do těchto aktivit ASU, respektive Skysong Inovations nainvestovala, byla přes 800 mil. USD. V současné době Skysong Innovations zaměstnává do 20 zaměstnanců a to na rozličných pracovních pozicích. Systém technologických skautů a klasického TTO nemají zřízen. Transfer technologií začal v USA počátkem 80. let 20. století. Ani tenkrát ale nebyl tlak veden na patentování „za každou cenu“, prodej licencí apod., ale na transfer technologií do aplikační sféry jako takový pro zvýšení ekonomiky USA a rovněž zvýšení zaměstnanosti přes nově vzniklé firmy.

Celý proces TT na ASU od oznámení původce po licenci či vytvoření startupu má na starosti Skysong Innovations. A to jak personálně, tak finančně. Pokud tedy Skysong Innovations uzná za vhodné, že technologie je zralá, postará se o vše tzv. od A-Z. Kdykoliv je možné technologii původci vrátit k dopracování a zároveň dokáží nacházet vhodné odběratele těchto výsledků VaV. Tímto Skysong Innovations generuje nemalé finanční prostředky. Tento způsob je výrazně odlišný od KTT JU, kde finance na ODV chybí a hradí je fakulty. Zároveň je Skysong Innovations schopen svými pracovníky (20) zanalyzovat trh, provést rešerši, zajistit ochranu DV a následně úspěšně licencovat nebo založit startup. Tato činnost na KTT JU z mnoha důvodů není zajištěna. Rovněž praktické potvrzení různých dokumentů e-mailem (e-mail se souhlasem postačuje, případně je zasláno datum, do kdy je nutné odpovědět, jinak je považován za souhlas) je oproti naší listinné podobě mnohem efektivnější. Dalším výrazným a podstatným rozdílem TT v USA, respektive na ASU, je chybějící podpora této činnosti ze strukturálních fondů či dotací. Skysong Innovations není v žádném případě ekonomicky nezávislá a je podporována ze zdrojů ASU. Ani zde tedy neplatí mylná představa některých vědeckých pracovníků v ČR, že tamní TTO jsou samofinancovatelné. Pravdou však je, že tuto organizaci podporuje samotná ASU a ne nejrůznější fondy a grantové agentury, které by transfer technologií ponížily pouze na „projektovou“ činnost. V našich podmínkách TT je nutné plnit především dané a závazné projektové indikátory, které ve většině případů nemají s transferem technologií příliš společného. Vždy je nutné naplnit projekt a tomuto je podřízeno vše. Na samotnou podstatnou práci týmu pak nezbývá kapacita.

V rámci mnou vyžádané přednášky na téma „start-upy“ byl přednášejícím p. Charlie Lewis ze Skysong Innovations. Z jeho přednášky byly patrné některé poznatky získané praxí se zakládáním startupů. Pro mne nejvýznamnější informací bylo především zjištění, že samotné startupy se počítají nejen jako přínos finanční, ale rovněž vytvářejí příjmy zaměstnanců a tím i ekonomiky. Tzn. hodnotí se jak příjem financí, tak množství vytvořených pracovních míst. Rovněž zakládání nových společností je v USA otázkou několika hodin, což je dáno legislativou. Nastínil jsem situaci na JU, kde žádný startup ani spin-off projekt zatím nebyl, ani se o něm neuvažuje. Rovněž proběhla diskuze nad naším projektem kaviárové kosmetiky, kde jsem popsal současnou situaci s dotazem či zhodnocením, kam by se dal projekt dále posunout. Na základě dostupných informací bohužel p. Lewis konstatoval, že dle současné obchodní smlouvy nevidí potenciál dalšího růstu. Schůzka na Mitchellem Fulton School of Engineering byla především informační a zaměřená na výzkum a vývoj a hospodaření se solárními panely. Dále byla na programu návštěva rybí farmy a líhně Tonto Hatchery, kde používají inovativní nádrže pro chov ryb zhotovené z inoxové oceli.

Na závěr zprávy lze konstatovat, že možnost poznat pracovní postupy a problematiku TT v USA bylo velice přínosné. Je tak možné si utvořit reálný obrázek, co lze ve světě TT opravdu dosáhnout a porovnat situaci v ČR, potažmo na KTT JU. Vzhledem k projektové povaze našeho KTT JU, ale nelze většinu systémových opatření aplikovat.

Mgr. Tomáš Zoubek, Technologický skaut ZF JU