Kdo jsme?

Odborný profil katedry odráží biologickou povahu a interdisciplinární pojetí jejího vzdělávacího a vědeckého programu. Seznamuje studenty s biologickými základy chovu a produkce hospodářských zvířat, se způsoby péče o zdraví zvířat, se zpracováním živočišných a rostlinných produktů a s hodnocením jejich kvality a zdravotní nezávadnosti. Katedra vznikla spojením Katedry anatomie a fyziologie hospodářských zvířat a Katedry kvality produktů. Ve vědecké oblasti dosáhla katedra významných výsledků zpracováním metody aktivní kontroly zdraví vysokoprodukčních dojnic, studiem zátěžových myopatií prasat, odhalením selénového deficitu u skotu a studiem zoonóz.

Co děláme a pro koho?

Sekce veterinárních disciplín zajišťuje výuku morfologie, fyziologie, mikrobiologie, zoohygieny a prevence chorob a dalších rozšiřujících a navazujících předmětů, zejména veterinářství, veterinární parazitologie, mikrobiální biotechnologie, veterinární porodnictví a chov laboratorních zvířat. Výuka probíhá ve specializovaných laboratořích a experimentálních stájích za spoluúčasti externích odborníků z praxe, výzkumných ústavů a vysokých škol.

Sekce kvality produktů se zaměřuje na základy zpracování rostlinných a živočišných produktů, jejich jakost a dodržování správné hygienické praxe. Značná pozornost je věnována dalšímu vzdělávání v oboru mlékařství a faremního zpracování mléka. Tyto poznatky jsou velmi prospěšné pro ty, kteří zpracovávají a prodávají produkty ze své farmy, a to jak v konvenčním, tak i ekologickém zemědělství, zejména v horských a podhorských oblastech.

Katedra kromě standardní vysokoškolské výuky zajišťuje doktorský studijní program v oborech Zoohygiena a prevence chorob hospodářských zvířat a Obecná zootechnika. Výzkumné, rozvojové i vzdělávací projekty katedry umožňují aktivní zapojení studentů do výzkumu katedry řešením témat bakalářských, diplomových i disertačních prací. Největší zájem je o témata z oblasti parazitárních infekcí, jakosti a technologie živočišných produktů, aktuálních infekcí skotu, obsahu zdravotně významných látek v potravinách, nekonvenčních způsobů péče o zvířata a diagnostiky funkčních poruch zvířat.

Vědecký výzkum je v současnosti zaměřen zejména na funkční uplatnění stopových prvků, zdravotně významných látek v zemědělských produktech a na zoonotické protozoární infekce. Rozvíjí se rovněž moderní metody diagnostiky v parazitologii a klinické biochemii.

Proč existujeme?

Kvalitní výuka ve výše zmíněných oborech spojená s výzkumnou činností je základním předpokladem vysoké úrovně vzdělávání studentů zemědělství v bakalářských, magisterských i doktorských programech. Taktéž výzkum aktuálních témat spojených se zdravím hospodářských zvířat a kvalitou zemědělských produktů je sám o sobě v širším kontextu důležitou součástí celkově prosperujícího zemědělství.

Kam směřujeme?

Katedra veterinárních disciplín a kvality produktů hodlá i nadále nabízet kvalitní výuku v podobě široké škály předmětů souvisejících s jejím zaměřením. Aktivně usiluje o zapojení studentů řešících své bakalářská, diplomové a disertační práce do vědeckého výzkumu a zemědělské praxe. Na poli vědeckého výzkumu se snaží reagovat na nové trendy a aktuální otázky týkající se zdraví a welfare zvířat i kvality produktů, což se mimo jiné odráží zejména na zavádění nových metod nebo na navazování a udržování kontaktů s dalšími tuzemskými i zahraničními pracovišti.

Kontaktní údaje

Adresa

Zemědělská fakulta JU v Českých Budějovicích
Katedra veterinárních disciplín a kvality produktů
Studentská 13
370 05 České Budějovice

IČ: 60076658
Tel.: +420387772518
Fax:  
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Web: http://www.zf.jcu.cz/katedry-2/veterinarnich-disciplin-a-kvality-produktu