Kdo jsme?

Katedra speciální zootechniky na Zemědělské fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích umožňuje studentům získat teoretické znalosti a praktické dovednosti nejen v zásadách chovu a rozmnožování hospodářských zvířat, ale i v technice chovu. Bezprostředně na výuku navazují technologické postupy produkce mléka, masa, vajec a dalších živočišných produktů. Proto jsou stěžejními předměty chov skotu, chov prasat, chov drůbeže a chov hospodářských zvířat. Z předmětů, které rozvíjejí v rámci specializací základní přehled, poskytující rozsáhlejší teoretické poznatky a přibližující praktickou interpretaci, lze jmenovat například etologii, chov drobných zvířat, chov koní se základy jezdectví, chov ovcí a koz a chov zvířat v ekologickém zemědělství.

Co děláme a pro koho?

V oblasti vzdělávání Katedra speciální zootechniky poskytuje studentům širokou paletu možností specializace v oblastech od tradičního zemědělství přes chovy jednotlivých hospodářských zvířat, včetně rozmnožování až po zásady šlechtitelské práce. Vždy jsou však všechny specializace vystavěné na pevných základech obecných věd. Absolventi díky tomuto konceptu nacházejí uplatnění v mnoha nejrůznějších oborech. Zemědělství je společensky velice významný obor s dlouhou tradicí. Studium tohoto oboru Vás dobře připraví na Vaše budoucí uplatnění, jak v bakalářské, magisterské, tak i doktorském studijním programu.

Rozsáhlá praktická výuka probíhá v laboratořích katedry a na účelovém zařízení školního zemědělského podniku. Se špičkovým genofondem a moderními technologiemi jsou studenti seznamováni na exkurzích v ČR. Každoročně katedra připravuje exkurzi do sousedních zemí do vyspělých chovatelských farem, resp. na významné chovatelské akce. Katedra získala pověření od MZe ČR pořádat inseminační kurzy pro chovatele skotu, prasat, ovcí a koz.

Dominantní postavení ve vědeckém programu mají:

  • ověřování vlivů působících na úroveň mléčné a masné užitkovosti skotu,
  • základní fyziologické projevy plemenic při říji a inseminaci,
  • využití masných plemen skotu pro produkci kvalitního hovězího masa,
  • chov masných plemen skotu v podhorských a horských oblastech,
  • hodnocení exteriéru a mechaniky pohybu koní,
  • hodnocení výkonnosti koní,
  • růstová schopnost prasat a drůbeže,
  • kvalita vepřového masa,
  • šlechtění mateřských a otcovských populací prasat s ohledem na genetické markery,
  • fyziologické pochody související s říjí a inseminací prasnic a prasniček,
  • tvorba genetických zdrojů u hospodářských zvířat.

Ve výzkumných programech spolupracují pracovníci katedry zejména s rezortním VÚŽV, v.v.i. v Praze Uhříněvsi a VÚCHS, s.r.o. v Rapotíně.

Proč existujeme?

Pedagogové katedry mají významné postavení ve svazech chovatelů skotu, prasat, koní a ovcí. Angažují se na poradenské činnosti pro zemědělské a potravinářské podniky. Katedra se podílela na uspořádání několika seminářů s mezinárodní účastí.

Na Katedře speciální zootechniky je sídlo prestižní společenské organizace zaměřené na odborné vzdělávání v oblasti chovu koní „České společnosti hipologické“.

Kam směřujeme?

Katedra speciální zootechniky bude nadále rozvíjet zootechnické obory a zajišťovat jejich návaznost na praxi. V rámci spolupráce s praxí bude pokračovat v poradenské činnosti.

Kontaktní údaje

Adresa

Zemědělská fakulta JU v Českých Budějovicích
Katedra speciální zootechniky
Studentská 13
370 05 České Budějovice

IČ:  
Tel.: +420387772518
Fax:  
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Web: http://www.zf.jcu.cz/katedry-2/specialni-zootechniky