Nový projekt v programu Interreg Rakousko - Česko: KreATivita&InovaCZe

Název projektu: Cocreating - Networks: KreATivita&InovaCZe (CON)

Zkrácený název projektu: KreATivita&InovaCZe

Číslo projektu: ATCZ00045

Program Interreg Rakousko — Česko 2021—2027

V rámci programu Interreg Rakousko-Česko 2021-2027, který podporuje projekty přeshraniční spolupráce, připravila Kancelář transferu technologií Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích ve spolupráci s LIT Open Innovation Center na Univerzitě Johannese Keplera v Linci a partnery z kreativních odvětví v obou zemích projektovou žádost. Ta byla podána v programem stanovené lhůtě do 30. června 2023.

V prosinci 2023 byla žádost schválena Monitorovacím výborem, což umožnilo, aby byl 1. ledna 2024 oficiálně zahájen šestatřicetiměsíční česko-rakouský přeshraniční projekt Cocreating - Networks: KreATivita&InovaCZe (CON). Projekt svým zaměřením přispěje k naplnění specifického cíle programu, kterým je prohloubení právní a institucionální spolupráce. Vedoucím partnerem projektu je Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Kancelář transferu technologií, která úzce spolupracuje s Univerzitou Johannese Keplera, LIT Open Innovation Center, v Linci a partnery z oblasti kulturně kreativního průmyslu, jakými je na české straně Umění ve městě a Creative Region v Linci na straně rakouské. Na realizaci projektu se významně podílí jeho strategičtí partneři: Odbor kultury a památkové péče Krajského úřadu Jihočeského kraje, Oberösterreich Tourismus, Kreativní institut a Business Upper Austria.

Hlavním cílem projektu je zviditelnit kulturně kreativní odvětví v Horním Rakousku a jižních Čechách, zlepšit a trvale propojit jeho činnost. Všechna realizovaná opatření jsou zaměřena na řešení specifických potřeb kulturně kreativního průmyslu, poskytování dalšího vzdělávání pro zúčastněné strany formou cílených workshopů a přeshraniční výměnu znalostí. Významnou přidanou hodnotou je dlouhodobé propojování kreativních aktérů a organizací v oblasti cestovního ruchu a kulturních aktivit.

Celkovým výsledkem projektu bude společně vypracovaná přeshraniční strategie pro kreativní průmysl, která bude po skončení projektu společně realizována v Horním Rakousku a v jižních Čechách. Strategie bude po skončení projektu představena rozhodujícím orgánům v obou územích, aby mohla být využita při tvorbě regionálních a městských koncepcí v dlouhodobém horizontu.

Projekt KreATivita&InovaCZe je realizován za finanční podpory Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Vedoucí partner:

- Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (Kancelář transferu technologií)

Projektový partner:

- Univerzita Johannese Keplera v Linci (LIT Open Innovation Center)

Projektoví partneři z kreativních odvětví:

- Umění ve městě (České Budějovice)

- Creative Region (Linec)

Logo AT CZ