Výzva k novým aktivitám VaV související s COVID-19 - TAČR GAMA 2

V rámci projektů schválených k realizaci v programu GAMA 2 je v souvislosti s pandemií COVID-19 vyhlášena výzva na speciální podporu dílčích projektům, které by se zabývaly aktivitami VaV ve vazbě na situaci související s probíhající epidemií onemocnění Covid-19, resp. šíření koronaviru.

TA ČR je připravena velmi rychle zprocesovat takovou žádost o změnu, která bude již obsahovat návrhy dílčích projektů řešící aktivity spojené s COVID 19 a jdoucí nad rámec současných schválených projektů. Rozpočet bude posuzován individuálně v rámci limitů daných zákonem 130/2002 Sb. (max. tedy do výše 50% celkové výše podpory projektu). Výstupem by měl být produkt/služba s komerčním potenciálem, resp. potenciálem využití. V těchto případech se jedná i o řešení, která budou využitelná společností rychle a efektivně (viz text programu “Výstupem by měl být produkt/služba s komerčním potenciálem nebo taková, která má využití pro potřeby společnosti.”). V rámci programu GAMA2 lze hradit pouze aktivity výzkumu a vývoje. (pro případné zvýšení výroby apod. slouží jiné programy – viz např. https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/mpo-podporuje-ceske-firmy-v-boji-s-covid-19--schvaleny-nove-programy--253656/)

Pokud na řešení spolupracujete s jinými institucemi tak případná realokace nákladů anebo jejich navýšení v rámci daného projektu GAMA2 musí splňovat podmínky programu a všeobecné podmínky (např. nelze zaplatit smluvní výzkum nad limit 20% subdodávek anebo práce daného výzkumníka na projektu musí být v rámci zaměstnaneckého či obdobného vztahu). Je však možná spolupráce, kdy spolupracuje více výzkumných organizací v rámci svých nehospodářských činností (tj. spojí síly a prostředky). Pak každá z nich je odpovědná za svůj díl pracovních činností, včetně jejich financování, příslušné výstupy pak sdílí příslušným dílem a rovněž společně (resp. na základě společné dohody a souhlasu) dochází ke komercializaci výsledků či jejich uplatnění v praxi. V případné žádosti o změnu projektu by tyto skutečnosti, byť i jako plán, měly být popsány. V případě výše uvedeném je pak i vlastnictví výstupů a výsledků děleno mezi spolupracující partnery - s ohledem na cíle a podmínky programu GAMA2 však musí příjemce prokázat způsob (byť společné) komercializace výsledků či jejich uplatnění v praxi. S dotazy na konkrétní situace se na nás samozřejmě můžete obracet.

Vzhledem k charakteristice programu GAMA 2 budou náklady jednotlivých dílčích projektů, schválených Radou pro komercializaci, uznatelné již před samotným schválením žádosti o změnu.

I přes urgentnost situace musí příjemce dodržovat jak Všeobecné podmínky, tak platné zákony. Například zákon 134/2016 Sb. v platném znění, Zákon o zadávání veřejných zakázek, umožňuje podle § 29 písm. c určitá opatření cílená na zadávání a plnění veřejné zakázky v rámci zvláštních bezpečnostních opatření, avšak toto ustanovení není možné příjemcům doporučit k využití plošně a to z důvodu jeho velmi úzkého zaměření.

KTT JU má v realizaci projekt v programu GAMA 2 a je ochotna býti s případnou žádostí nápomocna.