Kreativní příhraničí / Grenzland Kreativ - Interreg ČR - Bavorsko

Kancelář transferu technologií získala projekt v programu Interreg V-A Česká republika - Bavorsko.

Projekt bude realizován ve spolupráci s JVTP, Odborem kultury a památkové péče Jihočeského kraje, Jihočeskou centrálou cestovního ruchu, Magistrátem města České Budějovice, THDeggendorf a Nierderbayern Forum E.V.

Potenciál  kulturního a kreativního průmyslu spočívá ve  využití duševního vlastnictví, které přispívá svou přidanou hodnotou ostatním hospodářským odvětvím a je zdrojem technologických i netechnologických inovací. Dlouhodobé propojení kreativců a organizací a firem v oblasti cestovního ruchu a kultury bude přidanou hodnotou i v době postkovidové a pro případ ostatních možných budoucích pandemií.
Projekt je založen na myšlence vzájemného budování společných  vztahů  a vytvoření funkční sítě přeshraničních spolupracujících  subjektů v dotčeném území zabývající se tématem  kulturních a kreativních průmyslů (odvětví) a jejich propojování s organizacemi a firmami z cestovního ruchu. Tento potenciál dosud nebyl v příhraničním regionu využíván. Kreativní stakeholdři mají  strategický význam, do značné míry fungují jako inkubátory nápadů a tím se  stávají  hnací silou ekonomiky.  Tato odvětví přinášejí nové kulturními koncepty a formáty, které jsou následně přijímány a rozvíjeny v tržně orientovaných odvětvích. Oblast kultury a cestovního ruchu jsou pro Jihočeský kraj a Dolní Bavorsko hospodářsky klíčové a silně tradiční. V rámci projektu bude podrobně zmapován kulturně kreativní ekosystém v Jihočeském kraji a Dolním Bavorsku. V rámci vzniklé sítě dojde k propojení vysoce specializovaných odborníků a jejich kreativních nápadů  s organizacemi a firmami v kulturních a kreativních odvětvích, zástupců regionálních organizací inovaaní infrastruktury, cestovního ruchu, kultury a veřejné správy.
Úkolem vzniklé sítě bude reagovat na současnou krizovou situaci související s pandemií Covid 19, hledat možná řešení a zpracovat doporučení směřující k eliminaci negativních pandemických dopadů v organizacích a firmách  z kulturních a kreativních odvětví a cestovního ruchu, přispívat k regionálním plánům obnovy s využitím přeshraničních impulzů a potenciálů ke spolupráci. V rámci oživení  aktivit v době postcovidové bude cílem přinášet  nápady od kreativců a tyto začleňovat do oblasti kultury a cestovního ruchu s využitím přeshraničního potenciálu vhodného ke spolupráci.
V první fázi projektu jde tedy o vytvoření  návrhů krátkodobých cílených přeshraničních opatření, ale v dlouhodobé perspektivě by se měla věnovat náležitá pozornost systematické podpoře rozvoje přeshraničních kulturních a kreativních ekosystémů a oblasti cestovního ruchu. Proto by měly v rámci projektu vzniknout doporučení pro tvorbu strategií veřejné podpory či investic. Tyto výsledky projektu a návrhy budou zahrnuty do Katalogu opatření.

Finanční podpora pro JU z tohoto projektu činí cca 3 mil Kč.

ETZEUfinal logo 01

 

 

Výstupy projektu:

Katalog opatření

- Čj verze

- Aj verze

 

Metodika mapování

- Čj verze

- Aj verze

  

Metodika síťování

- Čj verze

- Aj verze