Kdo jsme?

Katedra sociální práce vznikla k 1. 3. 2011 splynutím dvou kateder: supervize a odborné praxe a sociální práce a sociální politiky – v souvislosti s novou organizační strukturou fakulty.

Nově vzniklé pracoviště vytváří zázemí pro výuku studijních předmětů, jako jsou sociální politika (sociální služby), teorie a metody sociální práce (s menšinami, rizikovou mládeží, osobami s disabilitou, se seniory), sociologie, odborná praxe a supervize, metody sociologického výzkumu etc. Jedná se jak o disciplíny teoretického, tak i aplikačního charakteru.

Katedra spolupracuje s celou řadou zahraničních univerzit z Německa, Rakouska, Anglie, Spojených států amerických, Kanady, Holandska, Litvy, Estonska, Belgie, Maďarska, Namibie, Jihoafrické republiky a Polska.

Co děláme a pro koho?

Vzdělávání

Akademičtí pracovníci katedry zajišťují vzdělávání studentů v bakalářských, magisterských a doktorských studijních programech zaměřených na zdravotně sociální problematiku, dále participují na výuce dalších forem vzdělávání, např. celoživotního vzdělávání a Univerzity třetího věku. Zaměstnanci katedry vedou a oponují bakalářské, magisterské a dizertační práce.

Spolupráce s praxí

Katedra sociální práce zajišťuje pro studenty oboru Rehabilitační-psychosociální péče o postižené děti, dospělé a seniory, Prevence a rehabilitace sociální patologie a Sociální práce ve veřejné správě odborné praxe a supervize. Velice úzce spolupracuje s pracovišti, která poskytují možnost našim studentům vykonávat odbornou praxi.

Věda a výzkum

Členové katedry se aktivně zapojují jako řešitelé či spoluřešitelé do vědecko-výzkumných projektů MŠMT (Rozvojové projekty, Cost), GAČR, GA JU, MPSV, MZČR. Dále spolupracují s Výzkumným ústavem práce a sociálních věcí ČR, Sociologickým ústavem AV ČR, Magistrátem města České Budějovice a Jihočeským krajem.

Členové katedry jsou zapojeni do vědeckých a výzkumných týmů v zahraničí a podílejí se např. na realizaci Mezinárodního týdne sociální práce, který se koná každý rok a je spojen s mobilitou studentů, ale také s mobilitou zahraničních a domácích akademických pracovníků. Více informací na osobních stránkách jednotlivých členů katedry sociální práce.

Proč existujeme?

Garantujeme bakalářský a navazující magisterský studijní obor: Rehabilitační-psychosociální péče o postižené děti, dospělé a seniory a navazující magisterský studijní obor: Health and Social Care Management.

Zajišťujeme výuku studijních předmětů, jako jsou sociální politika (sociální služby), teorie a metody sociální práce (s menšinami, rizikovou mládeží, osobami s disabilitou, se seniory), sociologie, odborná praxe a supervize, metody sociologického výzkumu etc. Jedná se jak o disciplíny teoretického, tak i aplikačního charakteru.

Kam směřujeme?

Vzdělávání

Naším cílem je nabízet služby související s pedagogickou a výzkumnou činností aplikačního i vědeckého charakteru. V souladu s trendy v sociální oblasti se zaměříme na rozšíření spektra tvůrčích aktivit, poznatkového a dovednostního potenciálu studentů i pedagogů.

V neposlední řadě budeme podporovat mobilitu studentů a akademických pracovníků ZSF JU na zahraniční univerzity. Nadále bude rozvíjena a rozšiřována spolupráce s partnerskými univerzitami.

Spolupráce s praxí

Budeme prohlubovat spolupráci s pracovišti, kde je realizována odborná praxe studentů, např. prostřednictvím nabídky dalšího vzdělávání pro zaměstnance těchto organizací a setkáváním školitelů s akademickými pracovníky na půdě fakulty aj.

Věda a výzkum

Dlouhodobým výzkumným úkolem pracovníků katedry je rozvíjet aplikaci poznatků a metod klíčových společenskovědních disciplín, a to především v následujících oblastech:

  • sociální politika;
  • aplikovaná sociální práce;
  • sociální služby;
  • sociologie;
  • supervize v sociální práci;
  • rizikové chování dětí a mládeže;
  • problematika užívání návykových látek.

Kontaktní údaje

Adresa

E. Destinové 46
370 11 České Budějovice

IČ: 600 766 58
Tel.: +420 389 037 660
Fax:  
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Web: http://www.zsf.jcu.cz/structure/departments/kso/