Uzavřené licenční smlouvy na JU od začátku roku 2020 ve spolupráci s KTT JU

V lednu letošního roku byla na Jihočeské univerzitě podepsána licenční smlouva se zahraniční firmou. Předmětem licence je technologie z Fakulty rybářství a ochrany vod "Způsob bezkontaktní detekce zdravotního stavu ryb a zařízení k provádění tohoto způsobu". Hlavním původcem je pan Ing. Petr Císař, Ph.D. Licence je výhradní pouze pro stát Izrael, kde firma sídlí. V ostatních zemích je technologie dále nabízena a lze ji licencovat, včetně ČR. Technologie byla vyvinuta v rámci projektu zaměřeného na proof-of-concept aktivity v roce 2017.

V únoru letošního roku byla na Jihočeské univerzitě uzavřena smlouva o prodeji patentu. Byl prodán patent s názvem "Kmen entomopatogenní houby Beauvaria bassiana, způsob jeho použití a přípravek s obsahem spor kmene". Původcem vynálezu je Zemědělská fakulta JU, konkrétně Ing. Andrea Bohatá, Ph.D. Patent byl udělen na konci listopadu loňského roku. Prodej tohoto duševního vlastnictví se tedy uskutečnil v relativně krátké době od jeho nabití. Tento příklad ukazuje, že ochrana výsledků VaV má smysl a komercializace může být velmi rychlá a finančně přínosná v případě, že jde o technologii, která má velký potenciál a prokazatelné ideálně okamžité komerční využití.

V březnu letošního roku byla uzavřena další licenční smlouva na know-how vlastněné Fakultou rybářství a ochrany vod. Jedná se o nevýhradní licenci, fakulta je oprávněna receptury dále užívat v rámci svého provozu a zároveň je může poskytnout dále na základě jiné licenční smlouvy. Uzavření smlouvy proběhlo ve spolupráci fakulty, Kanceláře transferu technologií a příjemce licence. Know- how spočívá v recepturách na rybí polévky a saláty. Příjemce uplatní receptury v nové provozovně v Českých Budějovicích. Provozovna bude mít název Rybotéka.